SSD-urile ar putea în curând să ajungă la fel de ieftine ca un hard disk
Odată cu lansarea noilor memorii 3D NAND, firma sud-coreană Samsung tocmai a făcut primul pas în a duce în jos prețurile SSD-urilor din întreaga lume.
Un studiu recent făcut de DRAMeXchange subliniază cum prețul per gigabyte al unui SSD tocmai a scăzut enorm față de cât costa înainte, comparat cu cel al unui HDD. În ultimii trei ani prețul unui SSD a scăzut cu mai mult de 50% ca să ajungă în 2017 să fie prezente în mai mult de 41% din laptopurile noi de pe piață.
Cum am menționat mai sus, momentul în care SSD-urile or să fie la paritate la preț cu un hard disk clasic va fi în 2017, când acestea vor costa doar cu 11 cenți per gigabyte mai mult decât un HDD. La așa o diferență minoră, nu ar fi de mirare ca hard diskurile să înceapă să piardă în vânzări pe linie, de vreme ce un SSD are viteze de transfer cel puțin duble față de un HDD.
Evident că aceste preziceri nu sunt deloc sigure, dar ținând cont că acesta e un trend ce are loc timp de câțiva ani, e foarte posibil să ajungem în această situație în maximum doi ani. Cum e de așteptat, competiția și producția în masă face ca SSD-urile și în general memoriile tip flash, vor avea prețuri din ce în ce mai mici. În plus, noi îmbunătățiri în procesul de fabricație prin inventarea de tehnologii noi, cum sunt memoriile 3D NAND de la Samsung, vor face ca memoriile statice să poată stoca mai multe date pe o suprafață mai mare și mai ieftină de fabricat.
E posibil ca principalii constructori de HDD-uri din America precum Western Digital și Seagate să nu renunțe așa ușor și să încerce să prindă din urmă SSD-urile în cursa capacității de stocare. Problema însă este că acestea vor pierde constant în viteza de trasnfer cu cât vor putea stoca din ce în ce mai multe informații. SSD-urile, pe de altă parte, nu pierd nimic, iar capacitatea lor de mărire a spațiului de stocare este, momentan, nelimitată.